De Moestuin

6 juni 2021

Een maand terug kwamen we hier voor het eerst aan. Ik heb nog geen plan. Ik weet alleen dat ik een moestuin wil en een siertuin en dat ik dat wellicht ga combineren. 

We zijn op 23 mei begonnen met het frezen van de grond. Roy had een grondfrees geleend en zodoende konden we een paar lapjes grond omfrezen. We hebben nu een stuk grond van ongeveer 6 x 4 meter en twee strookjes, één van 1 x 1  meter en één van 1 x 4 meter. In het grote stuk grond ik de boel de boel gelaten en geen onkruid gewied. Om te kijken wat er gebeurt als je het freest en het daarna zoveel mogelijk met rust laat. 

Ik zette er een groepje zingende daglelies in, de bloemen van de daglelie kun je eten, ze smaken naar aromatische ijsbergsla, lekker knapperig. Ik zaaide wat oud zaad wat ik van mijn moeder mee had gekregen. In het midden de altijd vrolijke ijzerhard(verbena), lekker voor rustgevende thee, daaromheen zalvende malva, ook al lekker door de sla, goed voor de keel, een de kopse kant een rand meer kleurige multicolor lupines (giftig, alleen de blauwe soort blijkt eetbaar, weer wat geleerd..) 
En aan een andere rand een paar courgettes. Op de andere kopse kant stak ik een betonvlechtwerk dat we tussen de rommel van de vorige eigenaar vonden, in de grond. Ik zaaide er een perk haricots verts in. 

Tot op heden zie ik nog niets de kop op steken. Ja, de smalle weegbreebiggenkruid en het gras wat omgeploegd was. Die moet ik er dan komende tijd eens uithalen.

De twee kleine perkjes heb ik helemaal schoongemaakt van wortels en plantenresten. Ik heb er compost van bevriende tuinders in de buurt doorheen gewerkt en er een dikke laag mulch uit het bos opgestrooid.

In het kleinste perkje staat een pioenroos die we vorige week kochten op een planten markt bij arboretum La Balaine en ik heb er twee pompoenpitten in gestopt.

De daglelies, de pioenroos en de pompoenzaden heb ik een theelepeltje Epsomzout gegeven, goed voor de mens en de plant. Mijn theorie is: Hoe meer zwavel in onze planten, hoe gezonder de plant, hoe gezonder wij zijn. 

Op 8 juni kreeg ik van de tuinvrouw van La Caille een dropplant, citroenverbena, ijzerhard, een vijgenboomstekje, en heel veel tomatenplanten. Ik moet nog gaan bedenken op welk zonnig plekje de vijg en de tomaten komen te staan.

Zoals ik al zei, ik heb nog geen plan. Het enige plan wat ik heb is om in het najaar een plan voor komend jaar te maken. Dan heb ik de grond en de dieren beter leren kennen en is er meer tijd voor tuinieren. Nu zijn we voornamelijk achterstallig onderhoud aan het doen in de stacaravan en het terrein met het bos. En dan kan ik alles goed voorbereiden met voorkweken.

Gezaaid

23  mei

  • verbena bonariensis – ijzerhard
  • malva – kaasjeskruid
  • courgette
Kwamen niet op, ik had de grond niet voorbewerkt, en het waren oude zaden.
 
2 juni
  • flespompoen
  • haricots vers
flespompoen ging goed. Haricots verts niet, van de 30 bonen kwamen er maar 5 op. 

Niet eetbaar: Lupine, ook niets van gezien. Deze plant houdt van zure grond. De grond is dus blijkbaar niet zuur. Weten we dat ook weer.

 

Geplant

23 mei

  • hemerocallis- daglelie

2 juni

  • pioenroos
  • wilde kamille
8 juni 
  • agastache- dropplant
  • aloysia citriodora- citroen verbena
  • verbena bonariensis-ijzerhard
De planten deden het allemaal prima. De dropplant en verbena begonnen in november herfst tekenen te vertonen. Ik heb ze in de derde week in november na de eerste nachtvorst die blaadjes deed verwelken, kortgeknipt, de zaden opgevangen en de knipsels op de grond laten liggen voor voeding. 

Sorry geen foto's , vergeten te maken. Volgend jaar beter...

De kale omgefreesde grond kreeg een pioenrooos. Daarna volgde het onkruidvrij maken en het bedekken met een 8 cm dikke laag mulch uit het bos. Daarna volgden een paar planten en zaden.

In het grote perk voor de caravan strooide ik eind mei een mengsel van zaden uit de kruidenkast: mosterd, chiazaad, komijn (deed het niet), koriander, venkel (deed het zo goed als niet), vlaszaad en physeliazaad van Lotte (deed het ook niet, was te oud)

In de moestuin strooide ik borage en goudsbloem zaad, die deden het prima, de laatste goudsbloem bloeide in november nog. Ik kreeg van Lotte ook een tray met 12 tomatenplantjes, niet erg sterke, maar ze deden het prima. Totdat het een week eind juni een week lang maar bleef regenen. Het vele vocht zorgde voor natte pootjes en alle tomaten planten waren in shock, bruine takken die afbraken, en uiteindelijk ook rot in de tomaatjes. Jammer.

Deze zomer was het heel nat, dus geen echt tomatenweer. De mosterd en chiazaadjes deden het prima. Ik kon in juli  mosterdzaad oogsten, een beker vol heb ik nu! De chia bleef vooral groeien, sommige planten werden twee meter hoog! Maar door al dat gegroei en niet zoveel zon als andere jaren was er zo goed als geen bloei. Eind oktober hadden de planten dan eindelijk knoppen gevormd, te laat voor zaadvorming. In november stonden ze er nog fier bij. Ik ben benieuwd hoe lang ze het volhouden.

 

 

Geplant

September:

  • Pruikenboom (sier)
  • 2 soorten Crocosmea (sier)
  • Persicaria
  • Mierikswortel
  • Japanse anemoon (sier)
  • Voorjaarsbollen mix

Gezaaid

Ik heb tot twee keer toe wortels gezaaid, in dat zelfde bed als de haricots verts, maar ook de wortels kwamen niet op. Toen heb ik de grond nog een keer goed gemulcht. En de tenen van twee bollen knoflook ingezet.

Koolsoorten voor de winter: Palmkool, bloemkool, witte kool en rode boerenkool. Ze zitten nog in een tray het zijn in november plantjes van hooguit tien centimeter. Ik durf ze niet buiten te zetten. Vanwege slakken, als heb ik die niet meer gezien sinds eind oktober.