Le Mobilhome

Mei 2021

De stacaravan, ofwel op zijn Frans “mobilhome”, is veertien meter lang. 

Het heeft twee slaapkamers, een woonkamer en badkamer met douchebak, zonder wc of wastafel en natuurlijk zonder stromend water of elektra. 

Omdat deze mobilhome met terrein zo plots op ons pad kwam, hebben we nog geen geld om het grootschalig op te knappen. Daarvoor moeten we eerst ons huis in Nederland verkopen. Dat doen we in maart 2022. Dan moet onze zoon dus ook zijn ouderlijk huis uit. Dus dit jaar doen we het met de middelen die we hebben. 

De kopse kant, het grote raam van de woonkamer, is nog oud en helemaal verrot. Er staat nu allerlei materiaal tegen aan om vocht en kou buiten te houden. We hebben er nog niet naar durven kijken. Het plan is om heel deze pui eruit te halen en er volgend jaar een glazen pui in te zetten. 

De buitenkant van de mobilhome is door de vorige eigenaar mooi betimmerd met rabatdelen. De binnenkant is grotendeels voorzien van isolatie en gipsplaat. Dit is allemaal heel fijn, maar…het is geen huis, het is een rijdend vehikel, door het gewicht van deze materialen zijn de wanden gezakt en de vloer in het midden bol komen te staan. De vorige eigenaar had dit opgelost door de vloer uit te vlakken en er OSB platen op te leggen. 

Wij zagen dat er in heel de mobilhome een mooi parketvloer lag en vonden het zonde om deze verstopt te laten onder de OSB platen. Deze trokken we eruit en toen zagen we dat de zijmuren wel iets van vijf centimeter waren verzakt! We gaan nu de zijmuren met meerdere potkrikken omhoog krikken in de hoop dat dit geen problemen op gaat leveren met de ramen en deuren. 

Voordat we dag gaan doen willen we echter eerst de loeizware schouw en de steenstrips van de muur verwijderen. Dit scheelt al heel veel gewicht. (Wie verzint het dan ook om een schouw met dikke eikenhouten balken en bekleedt met steenstrips in een stacaravan te maken??)

Klik op een foto voor vergroting

Zomer 2021

In juni hebben we de vloer van de kleine slaapkamer en de gang geschuurd en in de lijnolie gezet, een wereld van verschil! 

En we zijn begonnen met schilderen van de kozijnen aan de buitenkant van de mobilhome.  Het zijn mooie kozijnen, ik denk acht jaar oud, en nooit onderhouden, en dus helemaal kaal, het hout begon krom te trekken en op sommige plekken zelf te rotten. Dus het was als het ware EHBO voor het hout.

Al de steenstrips hebben we verwijderd, de boog en de schouw zijn ook weg. En in juli isoleerden we de muren en zetten we er gipsplaat op

We hebben de caravan op beide kanten opgekrikt en het is goed gegaan! Zo blij als een kind sloopte ik vervolgens in een olijke bui de witte tegels uit de keuken.

 

We weten nog niet wat we met de voordeur doen. Het is gammel, een nieuwe kopen betekent een op maat laten maken. Dus dat schuiven we nog even op.

voor
tijdens
na