De Moestuin

Geplant

23 mei
 • hemerocallis- daglelie
2 juni
 • pioenroos
 • wilde kamille
8 juni 
 • agastache- dropplant
 • aloysia citriodora- citroen verbena
 • verbena bonariensis-ijzerhard

Gezaaid

23  mei

 • verbena bonariensis – ijzerhard
 • malva – kaasjeskruid
 • courgette
2 juni
 • flespompoen
 • haricot vert

Niet eetbaar: Lupine 

 

6 juni 2021

Een maand terug kwamen we hier voor het eerst aan. Ik heb nog geen plan. Ik weet alleen dat ik een moestuin wil en een siertuin en dat ik dat wellicht ga combineren. 

We zijn op 23 mei begonnen met het frezen van de grond. Roy had een grondfrees geleend en zodoende konden we een paar lapjes grond omfrezen. We hebben nu een stuk grond van ongeveer 6 x 4 meter en twee strookjes, één van 1 x 1  meter en één van 1 x 4 meter. In het grote stuk grond ik de boel de boel gelaten en geen onkruid gewied. Om te kijken wat er gebeurt als je het freest en het daarna zoveel mogelijk met rust laat. 

Ik zette er een groepje zingende daglelies in, de bloemen van de daglelie kun je eten, ze smaken naar aromatische ijsbergsla, lekker knapperig. Ik zaaide wat oud zaad wat ik van mijn moeder mee had gekregen. In het midden de altijd vrolijke ijzerhard(verbena), lekker voor rustgevende thee, daaromheen zalvende malva, ook al lekker door de sla, goed voor de keel, een de kopse kant een rand meer kleurige multicolor lupines (giftig, alleen de blauwe soort blijkt eetbaar, weer wat geleerd..) 
En aan een andere rand een paar courgettes. Op de andere kopse kant stak ik een betonvlechtwerk, die we vonden tussen de rommel van de vorige eigenaar, in de grond. Ik zaaide er een perk haricot verts in. 

Tot op heden zie ik nog niets de kop op steken. Ja, de smalle weegbreebiggenkruid en het gras wat omgeploegd was. Die moet ik er dan komende tijd eens uithalen.

De twee kleine perkjes heb ik helemaal schoongemaakt van wortels en plantenresten. Ik heb er compost van bevriende tuinders in de buurt doorheen gewerkt en er een dikke laag mulch uit het bos opgestrooid.

In het kleinste perkje staat een pioenroos die we vorige week kochten op een planten markt bij arboretum La Balaine en ik heb er twee pompoenpitten in gestopt.

De daglelies, de pioenroos en de pompoenzaden heb ik een theelepeltje Epsomzout gegeven, goed voor de mens en de plant. Mijn theorie is: Hoe meer zwavel in onze planten, hoe gezonder de plant, hoe gezonder wij zijn. 

Op 8 juni kreeg ik van de tuinvrouw van La Caille een dropplant, citroenverbena, ijzerhard, een vijgenboomstekje, en heel veel tomatenplanten. Ik moet nog gaan bedenken op welk zonnig plekje de vijg en de tomaten komen te staan.

Zoals ik al zei, ik heb nog geen plan. Het enige plan wat ik heb is om in het najaar een plan voor komend jaar te maken. Dan heb ik de grond en de dieren beter leren kennen en is er meer tijd voor tuinieren. Nu zijn we voornamelijk achterstallig onderhoud aan het doen in de stacaravan en het terrein met het bos. En dan kan ik alles goed voorbereiden met voorkweken.

komt nog: foto van mulch met planten

komt nog: foto van het grote perk

De kale omgefreesde grond kreeg een pioenrooos. Daarna volgde het onkruidvrij maken en het bedekken met een 8 cm dikke laag mulch uit het bos. Daarna volgden een paar planten en zaden.