Sierplanten
2021 was een nattig en niet zo heel warm jaar. De afgelopen zeven jaar was het in de Auvergne heel warm, zomers was het soms weken boven de 30 graden en iedere regenbui die de meteo ons beloofde, waaide over. Eikenbomen vielen letterlijk om van de dorst.
Dit jaar is het echter een feest voor de planten. En dat kwam ons heel goed uit! We hebben in het voorjaar twee 500liter tonnen onder de dakgoot gezet en we hebben twee tonnen van 80 liter en daar hebben we de planten makkelijk mee kunnen bewateren.
We zijn zelfs een maand in Nederland geweest en bij terugkomst lagen er keurig twee flespompoenen op ons te wachten en waren de tomaten goed gegroeid. We weten dus niet of we volgend jaar weer van die geluksvogels zijn.
sierplanten
In China noemen ze de daglelie: vergeet de droevigheid groenten. Zij zien het dus als groenten. Dried golden needle vegetable.
Het bevat veel lecithine, wat een fosfolipide is en goed voor de hersencellen. The good brain food.
Je koopt de gedroogde bloemen in zakjes en ze worden gekookt omdat ze rauw giftig zouden zijn. Maar dan gaat het waarschijnlijk in de hoeveelheden die zij eten, als een groenten, dus zo’n tien, vijftien bloemen. Om de bloemen als groenten te eten, oogst je de nog gesloten bloem. De smaak is houtachtig, aards en de geur wat zoet-muskus achtig.
Je kunt ze ook gebruiken om er thee mee te maken, laat ze dan 5 minuten trekken, met een beetje honing.
De smaak en textuur van de gesloten bloemen zou lekkerder zijn dan de open bloemen en je bereid ze zoals je sperziebonen bereid.
Persoonlijk zou ik het heel zonde vinden om de bloemen niet te zien bloeien. Maar stel dat je een groot veld vol hebt, dan is het best een keer het proberen waard.
De hemerocallis, de daglelie was de eerste plant die hier in mei 2021 voet aan wal zette. Ik had wat scheuten meegenomen van vrienden hier in de buurt.
Het is een sierplant, maar staat in de moestuin, omdat de moestuin ontstond rondom deze bloemen. En je kunt de bloemen eten. Ik heb overigens besloten de sierplanten en moestuinplanten door elkaar te zetten. Alles een beetje rommelig te laten lijken, vol verrassingen.
De bloemen bloeien één dag en zijn eetbaar en lekker! Ik heb ze echter niet gegeten, want dat doe ik pas als ik zoveel bloemen heb dat we niet met een kale plant zitten als ik er een paar afhaal voor de lunch. Dus de plant moet de komende jaren eerst uitdijen. De bloemen smaken naar geparfumeerde ijsbergsla, ook zo lekker knapperig. Echt een aanrader, leuk gevuld met roomkaas of als losse bladeren op een salade.
Wist je dat de Arabieren ze stomen, dan drogen en dan aan soep toevoegen. Er zijn al gegevens bekend van 656 na C., in de Materia Medica, een Chinees naslagwerk, de plant komt van origine uit oost-Azie.
Leuk weetje is dat deze plant een dichte wortelstructuur vormt en op die manier onkruid als braam en brandnetel tegenhoudt. Je kunt ze dus als rij planten langs een bramenstruik. Dat lijkt me leuk, en mooi. Maar ik heb nog niet zoveel daglelie en zeker wel honderd meter braam. Door die dichte wortelstructuur zijn ze ook goed om op hellingen erosie tegen te gaan. Dus als je een helling met bramen hebt, zou ik proberen die tegen te gaan met daglelies.
Medicinaal
De informatie in dit gedeelte is informatief, ik geef hier geen advies in. Voor behandeling met dit kruid ga je naar een fytotherapeut of herborist. Ga niet zelf experimenteren met hoge doseringen omdat plantstoffen, net zo goed als chemische medicatie, bij te hoge doseringen gevaarlijk kunnen zijn.
De bloemen van deze plant zijn eetbaar en de bladeren kun je ook eten, maar wees er voorzichtig mee want je kunt ervan gaan hallucineren.
Daglelie kan als middel gebruikt worden om een arsenicumvergiftiging tegen te gaan.
Een extract van de plant wordt ook gebruikt om tumoren te behandelen.
De ouderen volkoren melden al dat deze plant gebruikt werden om kanker te behandelen.
Dagleliebloemen, gewoonlijk gele bloemgroente (Huang-Hua-Cai), gouden naaldgroente (Jin-Zhen-Cai) en Xuan-Cao-bloem in China genoemd, zijn de bloem- en knopdelen van Hemerocallis citrina Baroni of H. fulva (L .).
Traditioneel werd het kruid, behalve als voedselmateriaal, gebruikt als een anodyne, koortsverdrijvend middel, slaapbevorderend en kalmerend middel, en voor het stimuleren van de afscheiding van melk voor vrouwen tijdens de bevalling in China. Het is ook bekend als Wang-You-Cao in het Chinees, wat de plant van vergeetachtigheid betekent, en het is geregistreerd om antidepressieve effecten te vertonen in oude medische boeken van China, waaronder het beroemde leerboek “Compendium of Materia Medica”.
Daglelie (Hemerocallis fulva Linn.) bloemen werden na de oogst met hete lucht gedroogd en gevriesdroogd. Antioxiderende eigenschappen van water- en ethanolextracten bereid uit deze gedroogde bloemen werden geëvalueerd in termen van totale antioxidantactiviteit, verminderende capaciteit en metaalchelerende activiteit.
Extracten van dagleliebloemen vertoonden een sterke antioxiderende activiteit. Ethanol was efficiënter om antioxidanten te extraheren dan water, en vriesdrogen behield hogere activiteiten dan drogen aan de lucht. Rutine, (+)-catechine en galluszuur werden door HPLC in de extracten geïdentificeerd en waren sterk gerelateerd aan de antioxidantactiviteiten. De antioxidantactiviteit werd verder geëvalueerd door muizen 60 dagen lang ethanolextract van gevriesdroogde dagleliebloemen te geven. De resultaten toonden aan dat het extract in een dosering van 40-225 mg/100 g de activiteit van SOD (superoxide dismutase) significant verhoogde en de lipideperoxidatie in zowel het bloed als de lever van ratten verminderde.
In moderne farmacologische en klinische onderzoeken zijn de neurologische acties van dagleliebloemen gedocumenteerd. Verschillende onderzoeken toonden aan dat significante slaapbevorderende en kalmerende effecten werden opgewekt bij muizen die werden behandeld met dagleliebloemen of de extracten in vergelijking met muizen in de controlegroep [2, 3, 4]. De belangrijkste bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor de modulerende effecten op het CZS blijven onduidelijk. Sommige eerdere studies speculeerden dat dergelijke effecten mogelijk verband houden met flavonoïden [8, 9]. Du en collega’s ontdekten inderdaad dat in vergelijking met het waterige extract, het hogere flavonoïdegehalte in de alcoholextracten van dagleliebloemen resulteerde in betere biologische activiteiten [9].
In het bijzonder onthulde het werk ook dat de combinatie van rutine en hesperidine, twee belangrijke flavonoïde ingrediënten, een soortgelijk antidepressivum-achtig effect vertoonde als de alcoholextracten. In onze eerdere in vivo screeningstudie naar de actieve ingrediënten van dagleliebloemen, vertoonde de fractie met ~60% flavonoïden significante antidepressiva-achtige effecten, terwijl de fractie gebrek aan flavonoïden geen effect vertoonde in het muizenmodel door geforceerde zwemtest, staartophangingstest en antagonisme reserpine-experimenten .
Dagleliebloemen bevatten echter verschillende soorten chemische ingrediënten, waaronder flavonoïden, fenolzuren en derivaten, di- en tri-terpenen, essentiële oliën, steroïdale saponinen, alkaloïden, aminozuren, polysachariden enzovoort, de mogelijke neurologische effecten van andere bestanddelen in dagleliebloemen zijn grotendeels niet onderzocht. Daarom waren de doelstellingen van deze studie om de extracten van dagleliebloemen te scheiden in verschillende fracties en om de neuroprotectieve effecten van elke fractie te evalueren met behulp van PC12-celbeschadigingsmodellen geïnduceerd door corticosteron en glutamaat, ook met het oog op het identificeren van de actieve fracties en hun potentiële effect op de afgifte van neurotransmitters in het celkweekmedium.
In een klinische studie vertoonden dagleliebloemen een significant betere werkzaamheid bij de behandeling van slapeloosheid dan de controlebehandeling met diazepam. Bovendien hebben veel eerdere onderzoeken ook aangetoond dat de hydroalcoholische extracten van dagleliebloemen antidepressiva-achtige effecten gaven in acute stress-geïnduceerde, chronische onvoorspelbare milde stress-geïnduceerde en corticosteron-geïnduceerde depressie-achtige modellen van knaagdieren en het verbeteren van het leren en geheugen bij dieren modellen.
In deze onderzoeken waren de onderliggende mechanismen voor de modulerende effecten van het centrale zenuwstelsel (CZS) niet helemaal duidelijk en werden ze geacht op zijn minst gedeeltelijk betrokken te zijn bij de ontstekingsremmende eigenschap en het vermogen om de hersenniveaus van monoamine-neurotransmitters zoals serotonine te mediëren ( 5-HT), noradrenaline (NE) en dopamine (DA) [7, 9, 10].
- Triterpenen
- Flavonoiden (rutine, hesperidine)
- Polysacchariden
- Alkaloiden
- Saponinen
- Fenolen
- Aminozuren
- Lecithine
- depressie
- vergeetachtigheid
Resultaten van onderzoeken:
- medieren van neurotransmitters(serotonine, noradrenaline, dopamine)
- verbetert geheugen
- werkt tegen depressie
- werkt tumordodend
- tumordodend
- kankerremmend
- rustgevend
En deze lijst zal vast nog niet compleet zijn.
Je kunt bij een goede Chinese supermarkt of Chinese dokter zakjes kopen met gedroogde daglelie bloemen. Google maar eens op Huang-Hua-Cai!
Wil je weten hoe je de aandoeningen kunt behandelen en welke doseringen je moet aanhouden, ga dan naar een fytotherapeut of herborist.
Mijn ervaringen
Salade: Ja, lekker! Goeie bite, niet te slap, niet te hard, lekker knapperig, beetje zoetig, niet bitter.
De bloemen kun je door soep doen, je kunt ze vullen, je kunt ze in beslag dopen en frituren (wel een beetje zonde, want je ziet ze dan niet meer).
Gedroogd, gekookt of gewokt heb ik ze nog niet geprobeerd.
Sierplanten
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X20301921
Periscaria ofwel Duizendknoop
De plant komt uit Perzie; Afghanistan, Pakistan, Tibet, Nepal, Noord-India.
In de Himalaya worden de bloemen gebruikt als stimulerend middel. In de Noord-Indiase streek Ladakh wordt een extract van de wortel gebruikt tegen koorts.
In Pakistan wordt thee gezet uit de wortelstok.
In tuinen wordt hij als sierplant aangeplant.
Medicinaal
De informatie in dit gedeelte is informatief, ik geef hier geen advies in. Voor behandeling met dit kruid ga je naar een fytotherapeut of herborist. Ga niet zelf experimenteren met hoge doseringen omdat plantstoffen, net zo goed als chemische medicatie, bij te hoge doseringen gevaarlijk kunnen zijn.
- Triterpenen (Betuline, Lipeol, Rozemarijnzuur, Ursolzuur)
- Flavonoiden (Hyperoside en Glycosiden)
- Plantensterolen
- Coumarinen
- Fenylpropanoïden
- Polysacchariden
- Alkaloiden
- Saponinen
- Fenolen
- Tanninen
- Terpenen (Kamfer, Fenchol en 1,8-cineol)
- Bitterstoffen
- Glycosiden (Aucubine, Prunelline, Rutine)
- Koffiezuur
- β-sitosterol
- Carbonzuren (Myristinezuur, Laurinezuur)
- Vitaminen (A en C)
- Mineralen (Mangaan)
- ademhalingswegproblemen
- allergieen
- chronische vermoeidheid
- darm en collitis problemen
- jicht
- keelproblemen
- lever en gal ondersteuning
- hartproblemen
- helen van wonden en zweren
- schildklierproblemen (wordt al meer dan 2000 jaar in de TCM gebruikt!)
- menstruatiekramp verminderen
- verzachten van jeuk (brandnetel)
- ontstekingen en zweren mond, tandvlees
- oedeem
- nierontsteking
- klierziekten
- struma
- diarree
- inwendige bloedingen
Resultaten van onderzoeken:
- stimuleert alvleesklier (*)
- reguleert bloedsuikerspiegel (*)
- verlaagt ontstekingen aan de hartspier (cardiomyocitis) (*)
- helpt huidkanker voorkomen door keratinocyten te beschermen (*)
- voorkomt aderverkalking bij diabetes patienten (*)
- gaat herpes simplex tegen (*)
- veel belovend medicijn tegen HIV (*)
- kan worden gebruikt om schildklier tumoren te bestrijden (*)
- helpt om Hashimoto te behandelen (*)
- een veelbelovend middel om borstkanker te behandelen (*)
- antibacterieel
- antibiotisch
- antiseptisch
- bloeddrukverlagend
- bloedstelpend
- diuretisch
- immuunmodulerend
- koortsverlagend
- krampstillend
- maagversterkend
- ontspannend
- ontstekingsremmend
En deze lijst zal vast nog niet compleet zijn.
Wil je weten hoe je de aandoeningen kunt behandelen en welke doseringen je moet aanhouden, ga dan naar een fytotherapeut of herborist.
Mijn ervaringen
Thee: Weinig smaak. Je kunt het beter mengen met munt of andere sterker smakende kruiden. De helende werking is natuurlijk wel fijn en om die reden zou ik het overal doorheen doen.
Salade: Ja, lekkere bite, niet te slap, niet te hard. Precies goed. Niet bitter. Ook de bloemknopjes kun je door de salade doen. De smaken wel iets bitterder, maar nog steeds vrij mals.