Functie van het bos

Een bos is in eerste instantie een bos en dat moet zo blijven. We willen de natuur, het ecosysteem in het bos bewaren en de balans herstellen. Dit houdt voornamelijk in: de bramen en brandnetels in toom houden zodat de prachtige lisdoddes, dotterbloemen, grassen en watermunt tot hun recht komen. In het voorjaar zagen we hoe veel dotterbloemen en watermunt er tussen de grassen stond, een maand later, in mei, zag je daar niets meer van, het bos was een zee van brandnetels geworden. 

We zagen bij een vroege voorjaarswandeling, toen de brandnetels nog onder de grond zaten en de braam nog heel laag stond, de rustplek van een ree. In mei zagen we een esculaapslang van een meter! En er zijn ontelbare naakt- en wijngaardslakken. 

Het lijkt mij, (Lisa) een mooi idee om een pad door het bos te maken en twee rustplaatsen voor mensen te creeren. Hier kun je “bosbaden” ofwel “forest bathing”. Opgaan in het bos. Of je kunt er mediteren, of gewoon zijn. Helemaal tot rust komen. Het belangrijkst is naar ons beider idee dat we de dieren in het bos moeten beschermen. Roy wil nestkasten voor uilen maken en ophangen. 
Het lijkt mij ook een mooi idee dat we open dagen hebben waarop mensen het bos kunnen bekijken. In juni, met de bloeiende kamperfoelie en bosroos. 

Deze bosplannen zijn de laatste prioriteit. Het bijhouden van de (moes)tuin, het opknappen van de mobilhome zijn de eerste prioriteit. Als er dan nog tijd over is, kunnen we altijd nog het bos in om wat brandnetels te trekken en paden uit te zetten. Toekomstmuziek dus.

In het bos stroomt ook een beekje wat in de zomer niet droog komt te staan, zoals veel kleine rivieren hier in de omgeving, doordat het een doorvoer is van water van twee meren achter ons landje en een groot meer voor ons landje. We willen voor onze watervoorziening een waterpomp in de beek leggen en in hete droge zomers water oppompen voor de tuin, douche en afwas. We moeten dan nog zien of dat enig effect heeft op de hoeveelheid water in het bos.