Wilde planten

Op dit stuk land, wat al tientallen jaren zijn gang heeft kunnen gaan, groeit van alles en nog wat. Het is een bron van voeding voor ons en de dieren. In Nederland gaf ik, Lisa, sinds 2014 zo nu en dan wildplukwandelingen aan jong en oud. Dit wil in de toekomst voortzetten op Les Pougagnes. 

Ik kijk naar de bruikbaarheid van de wilde planten. Eten, drinken en medicinaal gebruik. 

Je ziet hieronder in het overzicht eerst de naam in Latijn, dan de Franse naam en dan de Nederlandse naam. De Franse naam vermeld ik erbij omdat we in Frankrijk verblijven en ik de Franse namen wil leren kennen, zo kan ik dan ook in het Frans wildplukwandelingen geven. 

Het jaartal geeft aan wanneer de plant voor het eerste geregistreerd. Dat vind ik leuk. Dan droom in gedachte naar die tijd waarin een bioloog, in de meeste gevallen Linnaeus de plant tekent, opslaat in zijn grote dikke boek. Een exemplaar tussen vloeipapier legt en meeneemt naar het botanisch genootschap, of hoe dat toen ook heette.

Als informatiebron gebruik ik, naast mijn eigen kennis en boeken, graag https://kruidenkast.nl, hier staat beknopt net voldoende informatie.  Daarnaast vind ik deze website heel fijn: https://inpn.mnhn.fr/ Deze website is zowel Engels als Franstalig en je kunt er veel informatie vinden over wilde planten.

Linnaeus schreef hét boek over de planten in Europa wat in 1753 uitkwam: Species Plantarum. Achter de Latijnse plantennamen zie je soms een L. staan. Dit is de L. van Linnaeus en geeft hij aan dat hij de plant voor het eerst heeft geregistreerd. (niet persé ontdekt). De bosroos is bijvoorbeeld door William Hudson geregistreerd in zijn boek Flora Anglica, iets later dan het uitkomen van Species Plantarum. 

Sommige planten worden echter al duizenden jaren gebruikt in de traditionele plantgeneeskunde. Dus tja, eigenlijk is het registreren in een boek vooral een Westerse kijk op de wereld. Alles was wij documenteerden hadden de Chinezen natuurlijk allang gedaan. De eerste Chinese herborist was Shénnóng die 2800 v C. geleefd zou hebben. Hij proefde honderden kruiden en gaf zijn kennis van medicinale en giftige planten door aan boeren. Zijn boek Shénnóng Ben Cao Jing (Shennongs Materia Medica) wordt gezien als het oudste boek over de Chinese kruidengeneeskunde. 

In de tijd van de Tang dynastie, van het jaar 700 tot 1000 was China het medisch centrum van Azie en daarmee hadden ze ook een grote invloed op de ontwikkeling van de Arabische geneeskunde. We spreken dan over medische planten, maar ook over acupunctuur, gynaecologie, anesthesie en chirurgie. Nog steeds wordt Traditional Chinese Medicine (TCM) met succes toegepast.

De wilde planten die in mijn tuin staan, staan misschien ook wel in jouw tuin of omgeving. Doe er je voordeel mee. 

Hieronder Linnaeus in zijn werkkloffie. Geboren in Småland, zuid Zweden. Waar ook Astrid Lindgren tweehonderd jaar later haar boeken over Pippi schreef. Ook Astrid werkte vanuit de natuur en het milieu  (Om maar even een beeld te schetsen). 

Klik op de plant voor meer info en mijn bevindingen. Want tja, ze zeggen zoveel, maar wat zijn mijn ervaringen? Is een wilde plant wel lekker, wat doe je er eigenlijk mee? 

hypochaeris-radicata-le
Porcelle enracinée

Gewoon Biggenkruid

1753 

Plantago Lanceolata L.
Plantain lancéolé of Herbe aux cinq coutures

Smalle Weegbree

1753 

Fragaria vesca L.
Fraisier de bois

Bos Aardbei

1753 

Urtica diocia L.
Ortie dioïque, Grande ortie

Brandnetel

1753

 

Lonicera periclymenum L.
Chèvrefeuille des bois, Cranquillier

Wilde Kamperfoelie

1753

 

Rosa arvensis Huds.
Rosier des champs, Rosier rampant

Bosroos

1762

 

Lapsana Communis L.
Lampsane commune, Graceline

Akkerkool

1753

Rubus fruticosus L.
Ronce de Bertram, Ronce commune

Braam

1753

Rumex acetosa L.
Oseille des prés, Rumex oseille

Veldzuring

1753

Prunella Vulgaris L.
Brunelle commune, Herbe au charpentier

1753

Achillea millefolium L.
Achillée millefeuille, Herbe au charpentier, Sourcils-de-Vénus

Duizendblad

1753

Leucanthemum vulgare Lam.
Marguerite commune, Leucanthème commun

Margriet

1779

Gewone Brunel

Moerasstreepzaad

Nagelkruid

Teucrium scorodonia L.
Germandrée, Sauge des bois, Germandrée Scorodoine

Valse salie

Jacobaea vulgaris
Séneçon jacobée, Herbe de Saint Jacques, Jacobée commune

Sint Jacobskruiskruid

Geranium robertianum L.
Herbe à Robert

Robertskruid