water

Afwassen, planten wateren, douchen, koken,
hoe doen we dat?

Water verzamelen

We hebben in juni 2021 twee watertonnen van 510 liter gekocht. We wilden een 1000 liter vat maar die waren uitverkocht. Dus het werden twee groene ronde vaten. Ze staan naast elkaar, onder de regenpijp van het dak van de caravan. Daarnaast staan er nog 2 plastic tonnen van 80 liter onder het dak van de schuur en het tuinhuis. En dat was het. Daar moeten we het meedoen. 

Afgelopen zomer ging dat prima. Het regende regelmatig. De vijf jaar was het daarvoor was het echter kurkdroog in de zomer. Dus we moeten komend jaar zien wat we doen. We kunnen een waterleiding aan laten leggen. Dat is natuurlijk niet zo cool. Want niet off grid. Dus zit je weer met maandlasten. Maar wel heel makkelijk.

We hadden nog even het plan om water uit het beekje in het bos op te pompen, maar zomers zit daar zo weinig water, net 3 cm hoog, dus dat is niet voldoende en het water moet 4 meter omhoog gepompt worden. Misschien dat we er in toekomst ook nog over nadenken. 

Het plaatsen van de tonnen.

douchen

Douchen? Wat is dat? Haha. We douchen dus niet zo vaak. We hullen ons in een heerlijke zweetlucht. Nee hoor. We wassen ons met een washandje bij de wastafel, net zoals toen we klein waren, in de jaren 70. Eens in de week springen we onder de douche. En dat betekent: Drie liter water in de grote waterketel verwarmen. Een gieter koud water uit de waterton halen. Dit 50/50 vermengen in de kan van het lampetstel. En over ons heen gieten in onze zogenaamde design badkamer. Met een beetje geluk kunnen we drie kannen over ons gieten. Als het koud is zetten we eerst een petroleum kachel in de badkamer dan is het net een sauna zo warm. En het is heerlijk om dan weer tot in alle naadjes schoon te zijn. Haren uitgespoeld. Haren wassen met shampoo doen we niet. Ons haar is dat gewend, het is niet vet, zijdezacht door jarenlang herstel van evenwicht. Als ik een keer toch haarlak of foam gebruik, wordt mijn haar wel snel vet. Dus au naturel, dan kom je er wel en het scheelt een hoop water. En vervuiling, want ons water komt uit in het bos, in een kreekje wat het water zuivert.

AFwassen

Op het aanrecht staat een jerrycan met water uit de regenton. In een ketel koken we regenwater en dit mengen we met het koude regenwater. Et voila. Niets bijzonders.

koken en drinken

Ik ben een kruidentheeleut. Ik drink thee en water en verder helemaal niets. We moeten dus genoeg water in huis hebben. Roy heeft naast water met een smaakje ook nog wijn, cider en bier. Maar verder is het dus water, water, water. We hebben geen waterfilter, misschien komt dat nog. Nee, we tappen nu ons water bij het kraantje in het dorp of op de camperservice plaats in Bourbon, 20 km verderop, niet ver van de supermarkt. Bourbon l’Archambault is een gemeente met een thermen en dus goed water. Het water wat we daar tappen is lekkerder dan het water uit ons eigen dorp of omliggende dorpen, daar zit chloor in het water. We tappen dan 30 liter en daar kunnen we ruim een week van leven. We zetten er thee van, drinken het zo, en gebruiken het voor koken. Wat ik eigenlijk haast nooit doe. Ik stoof en bak voornamelijk ons eten.